Je bent beschuldigd van een strafbaar feit. Of je dit nu wel of niet gedaan hebt, er zal voor jou een emotionele en stressvolle periode aanbreken. Daarnaast heb je waarschijnlijk geen kennis van het juridische systeem en heb je geen idee wat je rechten en je plichten zijn als verdachte. Je hebt de hulp nodig van een goede strafrechtadvocaat. Maar als je gaat zoeken, zie je dat er een groot aantal professionals zijn die je hun juridische hulp aanbieden. Hoe vind je nu de beste voor jou?

Specialist of stagiaire?

Is jouw zaak vrij ingewikkeld, dan kun je waarschijnlijk het beste de hulp inschakelen van een advocaat met een specialisme. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op https://www.strafrecht-advocaat.nl. Als deze lid zijn van een vakvereniging, dan heb je enige garantie van de kwaliteit van de advocaat. Lid worden van deze verenigingen is namelijk gebonden aan strenge toelatingseisen, onder andere wat betreft ervaring. Een voorbeeld van zo’n vakvereniging is de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten, of de Vereniging van Letselschade Advocaten. Is jouw zaak juist vrij simpel, dan kun je ook een stagiaire overwegen. Deze zijn afgestudeerd en staan onder de hoede van een ervaren advocaat. Je betaalt vaak aanzienlijk minder voor een stagiaire, terwijl deze wel nauw begeleid wordt door een specialist.

De Nederlandse Orde van Advocaten

Daarna is het verstandig om te controleren of de advocaat lid is van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit is hoogstwaarschijnlijk altijd het geval, maar zonder lidmaatschap mag een advocaat zijn diensten niet aanbieden.

Het intakegesprek

Nu kun je beginnen met het contact leggen en zal er een vaak gratis intakegesprek plaatsvinden. Dit gesprek kun je gebruiken om te zien of het klikt en om meer informatie te achterhalen over de ervaring van de advocaat, de loopbaan, over je kansen, over het uurtarief en over de specialisaties. Hierna kun je waarschijnlijk wel een advocaat aanwijzen die je ligt en die je enigszins vertrouwt en die jouw zaak tot een goed einde zal brengen.

De beste strafrechtadvocaat vind je zo