Je hebt misschien wel eens gehoord van een tom zitting. Voor juristen onder ons gesneden koek, maar weet jij waar het over gaat als iemand het heeft over een tom zitting? Ik kan me zomaar voorstellen dat je werkelijk waar geen enkel idee hebt. Maar geen zorgen. Daarvoor ben ik. Vandaag staat mijn blog in het teken van de tom zitting. Je vindt meer informatie over tom zitting in de komende zinnen en alinea’s. Hopelijk weet je na het lezen van deze blog voor eens en voor altijd wat een tom zitting precies is.

Meer informatie over tom zitting

Een tom zitting is een zitting waarbij er geen rechter aan te pas komt. Tom staat voor transactie officier van justitie zitting en gaat dus in overleg met de officier van justitie. Die spreekt een bepaalde straf uit en de partijen die betrokken zijn bij die zitting, bespreken die straf. Op het moment dat alle partijen het over de straf eens zijn, is de zitting gesloten en hoeft er geen rechter meer aan te pas te komen. Nog meer informatie over tom zitting? Lees op je gemakje nog even door.

Wel een rechter

Op het moment dat de partijen het niet eens worden over bijvoorbeeld een straf, rest er niets anders dan de gang naar de rechter te maken. De zaak komt dan alsnog voor en de tom zitting heeft niet geleid tot waar beide partijen op hadden gehoopt. Ook de officier van justitie is daar over het algemeen niet blij mee, omdat hij of zij hoopt dat de partijen van tevoren schikken. Of dat een enkele partij van tevoren akkoord gaat met het specifieke voorstel.

Advocaat

Bij de tom zitting mag degene om wie de zaak draait, wel gewoon een advocaat in de arm nemen. Dat wordt ook aangeraden omdat dit natuurlijk een professional is.

Meer informatie over tom zitting? Lees dit dan