Vanaf het moment dat je ergens van beschuldigd wordt door de politie, heb je recht op hulp bij strafrecht, middels een strafrechtadvocaat. Dit is de persoon die je voor de rechter zal verdedigen en daar zijn ze in gespecialiseerd. De politie moet dit voor je regelen, of je kan het zelf doen, en je mag niet overhoord worden totdat jij met je strafrechtadvocaat hebt gesproken. Dit wordt zwijgrecht genoemd. Wat kan een strafrechtadvocaat voor je doen?

Het eerste contact

Een strafrechtadvocaat zal eerst een intake gesprek met je houden. De zaak zal worden besproken, je betrokkenheid er in en naar aanleiding daarvan zal de advocaat beslissen of hij je zal verdedigen voor de rechter. De kosten van de advocaat worden gedeeltelijk gedekt door de overheid en de rest hangt af van wat jouw inkomen is. Dit heet Pro Deo. Gaat hij je zaak op zich nemen, dan zal de advocaat je vanaf dat moment bijstaan met juridisch advies en zich zo goed mogelijk inlezen en kijken of er al soortgelijke rechtszaken hebben plaatsgevonden. Je zal in contact blijven tot na de rechtszaak.

Is een advocaat noodzakelijk?

Het is niet verplicht een advocaat in de hand te nemen, je mag ook zelf je zaak verdedigen. Het wordt echter wel aangeraden en omdat je verdacht bent van een misdrijf kan je beter een expert achter je hebben staan die weet wat er gaat gebeuren in de rechtszaak en die bovenal objectief zal kunnen blijven. Rechtszaken kunnen hoog in emotie oplopen en dan heb jij vaak het overzicht niet meer. Mocht het komen tot onderhandelingen met de andere partij, dan weet de advocaat ook precies hoe dit aan te pakken en tot een uitkomst te komen die realistisch is.

 Advies naderhand

Ook na de rechtszaak kan de advocaat helpen met advies. Is het bijvoorbeeld nuttig om in beroep te gaan of kan je het vonnis beter accepteren omdat er niks beter uit te halen is? Een strafrechtadvocaat kan je met kennis en ervaring bijstaan van begin tot eind.

Wat kan een strafrechtadvocaat voor jou betekenen?