Op het moment dat je een strafbeschikking krijgt heb je natuurlijk veel vragen. De belangrijkste is waarschijnlijk: moet ik de strafbeschikking accepteren of niet? Het antwoord hierop is ja! Verzet tegen strafbeschikking is verstandig. Lees hieronder waarom.

Veel gevolgen

Ten eerste is het zo dat als je de strafbeschikking accepteert dat je dan ook je straf accepteert. Dit betekent dan weer dat je een aantekening op je strafblad krijgt. Ook al is het een kleine strafbaar feit wat je hebt begaan, toch kan dit voor grote problemen zorgen. Zo is het met een strafblad vrijwel onmogelijk om aan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te komen. En een VOG is nou juist iets wat veel werkgevers vragen van hun potentiele werknemers. Het is dus voor je verdere toekomst belangrijk om die strafbeschikking aan te vechten. Wie weet krijg je de straf wel helemaal niet, wordt je vrijgesproken en heb je dus ook geen strafblad.

Voorkom een strafblad

De Officier van Justitie bepaald welke straf je krijgt en hoe zwaar deze is. Dit baseren ze echter op standaardprocedures. Ze houden dus totaal geen rekening met de omstandigheden waarin het gebeurd is. Dit is in tegenstelling tot zaken waar je wel voor een echte rechter verschijnt, deze houdt wel rekening met de omstandigheden en verschillende partijen. Ben je nou bijvoorbeeld beschuldigd van verduistering binnen een dienstbetrekking maar heb je dit helemaal niet gedaan? Dan wordt je alsnog veroordeeld onschuldig of niet. Het is daarom aan te raden om een advocaat in te schakelen en om de strafbeschikking aan te vechten. Op deze manier kan je de Officier van Justitie over de omstandigheden vertellen en wordt je misschien vrijgesproken. Was jij het dus niet maar heeft je baas je vals beschuldigd vanwege een ruzie? Vecht dan zeker de strafbeschikking aan!

Wat te doen bij een strafbeschikking